Redigering och Retuschering

När man fotograrerar och arbetar med bilder är det ju inte helt ovanligt att man gör vissa förbättringar i bilden. Frågan man kan ställa sig är vart skillnaden går mellan redigering och retuschering och hur länge bilden känns äkta? I exempelvis vanliga dagstidningar och nyhetstidningar får fotograferna inte redigera så mycket av bilden. Det beror på att bilderna i en nyhetstidning ska visa verkligheten precis som den är utan att förfina den. Det som får ändras är ljus, exponeringar och färger, inte mycket mer.

Om jag skulle fota porträttbilder åt en kund skulle jag kunna redigera ungefär lika mycket som en tidningsfotograf gör, om inte kunden ber om något annat förstås. Det beror på att man vill ha ett äkta resultat.

Reklambilder däremot är oftast väldigt redigerade och modellerna retuscherade. Där finns inga "regler" om hur äkta bilden bör vara utan man kan ändra det mesta. Jag tänkte visa två bilder som jag har tagit. Den ena är orginal och helt oredigerad och den andra har jag pillat med en hel del.

Före/Efter


Ett till exempel:

Före/Efter

Orginalbilderna har varit hyfsade i båda exemplen så det kanske är svårt att de några enorma förändringar. Jag har gjort en hel del ändringar i båda bilderna, (syns bättre om bilden visas i en större storlek). I bild ett är det kanske tydligaste exemplet den vita bakgrunden som jag har fixat till lite.

En av anledningarna till att jag väljer att skriva lite om detta är att vi varje dag möts av reklambilder, bilder i modetidningar och på hemsidor. Vi luras automatiskt av dessa bilder genom att se hur perfekta de ser ut. Inte minst unga tjejer påverkas av att se bilder på smala snygga och helt perfekta modeller i tidningar. Vi strävar efter ett ideal som inte finns. Det jag vill säga med detta är att vi alla är olika, att vi ska uppskatta oss själva och att vara källkritiska till det vi ser.

Kommentera här!
♥ Lämna gärna en kommentar!


Vad heter du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras inte)

Namn på din blogg/hemsida:

Kommentera här:

Trackback
RSS 2.0